Trailerladen

Trailerladen

In mijn dagelijkse praktijk is trailerladen één van de meest voorkomende problemen. Een paard is van nature een bewegingsdier en de trailer is dus een zeer onnatuurlijke bezigheid voor hen. Hij kan niet anders dan stil staan. Een paard dat zich onveilig voelt geeft vanuit natuurlijk instinct een vlucht- en vecht reactie. En daarom zijn er zoveel zichtbare ‘problemen’ rondom trailerladen. Als je paard hebt die een probleem met de trailer heeft herken je het vast. Hij rent het liefst bij het zien van de trailer al weg… Hij probeert links en rechts langs de trailer te komen… Hij steigert voor de trailer of slaat naar de mensen achter zich.

 

 

 

 

Naast de lezingen en clinics die ik geef om problemen met trailerladen te voorkomen geef ik ook praktijk trainingen. Als er een probleem is, of als je je paard goed wilt leren laden.

Wanneer er een probleem is, is het belangrijk om te weten waardoor een probleem met de trailer is ontstaan. We gaan hierbij dus ook opzoek naar de onderliggende oorzaak van het probleem. Heeft het paard een negatieve associatie gehad met de trailer? Is er sprake van angst, en raakt hij bij het zien van een trailer al in paniek? Of heeft hij het misschien nooit op de juiste manier geleerd?

 Praktijkvoorbeeld
Sophie: “Mijn paard wil in eerste instantie direct weg van de trailer en dat kan ik nog goed tegenhouden, maar daarna steigert hij voor de trailer en slaat naar de mensen achter zich.

Het klinkt misschien vreemd, maar het wegrennen bij de trailer en de vechtende reactie die daarna komt, verbaast me niets. Hij reageert vanuit zijn natuurlijk instinct met een vlucht- en vechtreactie, omdat hij zich onveilig voelt. Dat gedrag is geen probleemgedrag. Kijk naar de onveiligheid die je paard je eigenlijk probeert te vertellen en ga daarmee aan de slag.

“Vaak corrigeren wij het ongewenste gedrag en ga je voorbij aan de kern van het probleem.”

Je probeert op zo’n moment negatief gedrag te corrigeren om het probleem om te lossen. Maar je weet nu dat hij je eigenlijk vertelt hoe onveilig hij zich voelt. Een kind dat zich onveilig voelt, begeleid je toch ook totdat er vertrouwen is?

Hoe ga ik te werk tijdens een praktijktraining
Ieder paard is een individu op zich. Ieder paard heeft een ander leerproces, een ander karakter en ieder paard heeft dus ook een andere benadering en/of training nodig. Er bestaat voor mij niet één methode die werkt. Nadat de oorzaak van het probleem duidelijk is, gaan we kijken naar het karakter van je paard. Hoe gaan we jouw paard leren dat hij zich in de trailer veilig voelt? En hoe kunnen wij ervoor zorgen dat het voor hem een fijne ervaring oplevert?

probleem trailerladen  probleem trailerladen  probleem trailerladen probleem trailerladen

En daarvoor gaan we ook kijken naar jouw communicatie, zodat het paard begrijpt wat je van hem wilt. We verfijnen jouw lichaamstaal en de communicatie tussen jou en je paard. Je technieken kunnen nog zo goed zijn maar als bijvoorbeeld de angst voor een trailer niet weg is, hebben technieken en trucjes geen enkele zin. Misschien voor even, maar het probleem komt vaak weer terug. Daarom richt ik me in de trainingen voornamelijk op de kern van het probleem. Daar gaan we een verandering in brengen!

Duur van de training:
Een training is voor mij niet alleen het oplossen van een probleem. We nemen alle factoren mee:
– Is er een probleem?
– Wat is de oorzaak?
– Wat is het karakter en leervermogen van je paard?
– Jouw eigen (onbewuste) communicatie

We beginnen met een telefoongesprek, zodat ik naar je verhaal kan luisteren en ik alvast een mogelijke inschatting kan maken. Doortrainen is van belang om het positieve resultaat te bevestigen. Wanneer je rij-technisch een oefening wilt aanleren heb je meer resultaat als je dit vaker traint. Zo werkt het met alle trainingen.

De eerste afspraak  duurt gemiddeld twee uur en de kosten bedragen € 50,- per uur. Deze kosten zijn exclusief reiskosten. Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem gerust contact met mij op.