Jonge paarden voorbereiden

Jonge paarden voorbereiden

Veulens worden meestal met een leeftijd van 6 maanden naar een opfokbedrijf gebracht en staan hier gemiddeld tot hun 3e levensjaar in een kudde bij elkaar.  Vanaf die leeftijd worden ze verhuisd naar een nieuwe locatie om de training te starten. Vanaf dit moment doen de meeste zichtbare problemen zich voor en word ik regelmatig gebeld. Als we vanuit het natuurlijk gedrag van het paard kijken, vragen wij op dat moment nogal veel van zo’n paard.

Een kudde met leeftijdsgenoten
Het paard staat minimaal 2 jaar met andere paarden en wordt weinig uit de kudde gehaald en mag de eerste jaren nog lekker paard zijn. Met die gedachten is op zich niets mis, alleen hebben ze weinig contact met mensen. Bij de meeste opfokbedrijven staan alle leeftijdsgenoten bij elkaar. Stel je een klas kinderen voor zonder juf of meester… In de belangrijkste fase van het leven leren paarden niets van een ouder voorbeeld. Het werkt zo bij opfokbedrijven en daar kun je als eigenaar weinig verandering in brengen. Jij kunt er alleen wel zelf voor zorgen dat je problemen voor de toekomst voorkomt en dat je paard de samenwerking en communicatie met mensen leert kennen. Hier heb je later een hoop profijt van.

Wat leert een jong paard, en wat leert hij eigenlijk niet?
De paarden gaan meestal met z’n allen naar buiten. Ze hoeven geen halster om en ook niet aan een halstertouw te lopen.
Ze staan bij de hoefsmid vaak los, want jonge paarden gaan meestal hangen. Ze hebben altijd ruimte en vrijheid en zien de eerste levensjaren vaak geen box of kleine ruimtes. Het is logisch dat een eigenaar van een opfokbedrijf geen tijd heeft om bepaalde vaardigheden bij alle jonge paarden aan te leren.

Maar wat gebeurt er na 2,5 jaar? Wij halen het paard uit zijn vertrouwde kudde. Ze moeten aan een touwtje lopen, buiten op het erf waar hij (bijna) nooit is geweest. Zonder weg te kunnen rennen, wat zijn natuurlijke instinct eigenlijk zegt. Hij wordt in een trailer gezet, waarvan meteen de stang en klep dicht gaat en dat ‘ding’ ook nog eens gaat bewegen….

 

 

 

 

Dit jonge paard had alleen contact met mensen als de dierenarts of hoefsmid kwam, waardoor hij direct vanuit zijn natuurlijk instinct reageerde. Eerst wilde hij vluchten, maar ik heb hem vast aan de lijn en daardoor is vluchten niet mogelijk. Daarna komt de vechtreactie en wanneer hij stil staat, graaft hij op de grond, omdat hij niet weet wat hij met de situatie aan moet. Hij voelt zich onveilig en wil vanuit natuurlijk instinct weg. Gelukkig was er daarna een fijn contact met dit paard en was hij nieuwsgierig. Zelf zie ik het liever anders. Voorkom deze situatie, kijk naar het karakter en leervermogen van een jong paard en zorg dat het paard zich vertrouwd voelt met mensen. Dan zal deze weerstand niet ontstaan.

Hoe ga ik te werk? 
Het is dus mogelijk bovenstaand gedrag en toekomstige (gedrags)problemen te voorkomen en een jong paard goed op zijn toekomst voor te bereiden. Wel door rekening te houden met het leervermogen van jonge paarden en het karakter van je paard. Denk aan het voorkomen van verlatingsangst, het aanleren van het halster, het leren op druk naar voor te komen, vast staan, leren meelopen, communicatie met mensen, voeten optillen, het opzoeken van enge dingen, trailerladen en vooral het contact en vertrouwen met mensen. Door hier de eerste jaren aandacht aan te besteden wordt het paard met 3 jaar niet overvraagd en niet overspoeld met nieuwe prikkels. Na 3 jaar kun je je paard zonder problemen meenemen uit de opfok en is je paard klaar om aan de slag te gaan.

De eerste afspraak duurt gemiddeld twee uur en de kosten bedragen € 50,- per uur. Deze kosten zijn exclusief reiskosten.

Maak een afspraak via het inschrijfformulier of neem gerust contact op voor meer informatie.