Jonge paarden

Veulens worden meestal met 6 maanden naar een opfokbedrijf gebracht en staan hier tot ongeveer 2,5 á 3 jaar in een kudde bij elkaar. Op deze leeftijd moeten ze dan verhuisd worden naar een nieuwe locatie om de training te starten. Hier zien we vaak de eerste problemen komen en word ik in mijn dagelijkse praktijk regelmatig gebeld. Als we vanuit het natuurlijk gedrag van het paard kijken, vragen wij op dat moment nogal veel van zo’n paard.
Een kudde met leeftijdsgenoten
Het paard staat minimaal 2 jaar met andere paarden en wordt weinig uit de kudde gehaald en mag de eerste jaren nog lekker paard zijn. Met die gedachten is op zich niets mis, alleen hebben ze weinig contact met mensen. Bij de meeste opfokbedrijven staan alle leeftijdsgenoten bij elkaar. Dat betekent dat de sterkste uit deze kudde nooit leert volgen. Het werkt zo bij opfokbedrijven en daar kun je als eigenaar weinig verandering in brengen. Jij kunt er alleen wel zelf voor zorgen dat je problemen voor de toekomst voorkomt en dat je paard de samenwerking en communicatie met mensen leert kennen.
Wat leert een jong paard, en wat leert hij eigenlijk niet?
De paarden gaan meestal met z’n allen naar buiten. Ze hoeven geen halster om en ook niet aan een halstertouw te lopen.
Ze staan bij de hoefsmid vaak los, want jonge paarden gaan meestal hangen. Ze hebben altijd ruimte en vrijheid en zien de eerste levensjaren vaak geen box of kleine ruimtes. Het is logisch dat een eigenaar van een opfokbedrijf geen tijd heeft om dit alle jonge paarden aan te leren. Maar wat gebeurt er na 2,5 jaar?  Wij halen het paard uit zijn vertrouwde kudde (?), ze moeten aan een touwtje lopen (?), ook nog buiten op het erf waar hij nog nooit is geweest (?), zonder weg te kunnen rennen, wat zijn natuurlijke instinct eigenlijk zegt (?), vast moet staan (?), in een trailer gezet wordt, waarvan meteen de stang en klep dicht gaat en dat ‘ding’ ook nog eens gaat bewegen (?)…
Jonge paarden voorbereiden
Je kunt al deze problemen zoveel mogelijk voorkomen en een jong paard voorbereiden. Denk hierbij aan het voorkomen van verlatingsangst, het aanleren van het halster, het leren op druk naar voor te komen, vast staan, leren meelopen, leiderschap, voeten optillen, het opzoeken van enge dingen (vluchten omzetten), trailerladen en vooral het contact en vertrouwen met mensen. Na 3 jaar kun je je paard zonder problemen meenemen uit de opfok en is je paard mentaal klaar om aan de slag te gaan.
Training voor particulieren eigenaren
Wanneer jezelf je eigen veulen wilt voorbereiden, dan kun je onder begeleiding van mij individuele trainingen volgen. Het aantal trainingen hangt van heel veel factoren af. Ervaringen die het paard al heeft, gedrag/karakter van het paard en je eigen ervaring. Het allerbelangrijkste is dat je paard alle trainingen mentaal aan kan en hierop passen we de trainingen aan. Tijdens onze eerste afspraak maak ik kennis met jou en je paard en zal ik je tips en adviezen geven over dát wat er speelt en waar je mee aan de slag kan. Ik zie zo’n eerste ontmoeting ook om te kijken of mijn visie en werkwijze bij jou past en of je graag verder wilt. Neem gerust telefonisch contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek of schrijf je in voor een training en ik neem contact met je op.
Duur en kosten: Een eerste individuele training bedraagt €75,- voor 1,5 / 2 uur. Voor alle vervolg afspraken reken ik €50,- per uur exclusief reiskosten vanaf Delft (Zuid Holland) of Lunteren (Veluwe).
Veulen-opfokbedrijven
Als eigenaar van een veulen-opfokbedrijf ontkom je er bijna niet meer aan om toe te staan dat eigenaren hun jonge paarden uit de kudde halen omdat het paard socialer wordt. En dus zie jij regelmatig loslopende paarden omdat ze bijvoorbeeld aan het halster hebben gehangen of omdat er niet de juiste leiderschap is tussen paard en mens. Door clinics en workshops aan te bieden als bedrijf kun je dit soort problemen voorkomen en is er meer rust op jouw terrein. Daarnaast zijn de paarden na 3 jaar mentaal klaar om met de eigenaar aan de slag te gaan. Een win-win situatie dus! 
Bekijk de ‘Jonge paarden’ workshops