Basiscursus “Ik begrijp de paardentaal”

Basiscursus “Ik begrijp de paardentaal”

In 2003 kocht ik mijn huidige paard Jafar. Ik had daarvoor 10 jaar op een manege paardgereden. Tussen mij en Jafar ontstonden diverse problemen, omdat we elkaar niet goed begrepen. Jafar kreeg ‘gedragsproblemen’ en vanaf dat moment begon een zoektocht naar het gedrag dat paarden vertonen. Maar ik stelde mijzelf ook de vraag: Waarom vertoont hij dat gedrag naar mij?

“Ik had 10 jaar leren paardrijden, maar vrijwel niets geleerd over paardentaal, gedrag en communicatie”.

Toen ik in 2011 mijn bedrijf begon werd al snel duidelijk dat ik kinderen graag meer wilde leren over paardentaal, want daar was het bij mij allemaal begonnen. Hoe mooi is het als we kinderen de basis meegeven over paardentaal, zodat zij anders naar paarden kunnen gaan kijken? En dat kinderen met die kennis vervolgens ook gedragsproblemen bij paarden kunnen voorkomen.

In 2015 startte ik, in samenwerking met Martine van der Burg, de eerste basiscursus “Ik begrijp de paardentaal”. De cursussen gaan over paardentaal, maar onbewust leren kinderen ook over zichzelf. Martine brengt met haar pedagogische achtergrond daarmee een extra toevoeging aan de cursus. Want wij zien ieder kind en ieder paard als individu, en juist daar hebben we tijdens de groepscursussen -door ons eigen specialisme- aandacht voor.

 

 

 

 

Inhoud van de cursus
We nemen kinderen mee in de leefwijze van de kudde paarden. Wat is het natuurlijk gedrag van paarden? Hoe communiceren paarden met elkaar? Hoe werkt de communicatie tussen kind en paard?
Het grootste verschil tussen dieren- en mensentaal is non-verbale en verbale communicatie. We gaan dus aan de slag met lichaamstaal. Wat gebeurt er wanneer je lichaamstaal klein, terughoudend of heel groot is? Wat is het verschil tussen een rustige en een drukke benadering? Ieder kind leert in deze cursus het paard te begrijpen én ze leren wanneer het paard hen begrijpt.

Onderwerpen:
– Kennismaken
– Natuurlijk paardengedrag
– Communicatie tussen kind en paard
– Lichaamstaal
– Leiderschap

Algemene informatie
Leeftijd: t/m 12 jaar
Data: Nieuwe data vind je in de agenda.
Kosten: Basis- en vervolgcursus samen € 65,- (losse aanmelding € 35,- per cursus)
Locatie: Stal aan ’t Verlaat, Delft (Routebeschrijving volgt per email)

Na het volgen van de basis-en de vervolgcursus “Ik begrijp de paardentaal” ontvangen de kinderen een certificaat “Ik begrijp de paardentaal”.

Inschrijven voor deze cursus