Lezing dierenkliniek Vollaers

Lezing dierenkliniek Vollaers

Op 12 april gaf ik een lezing over gedrag, omgang en communicatie met paarden, georganiseerd door dierenarts Hein Vollaers, Vlaardingen. We hadden een blogger in het publiek. Lees hier de ervaring van Sofie tijdens deze informatieavond…

Wanneer ik, redelijk laat  -dat wil zeggen iets voor 20.00 u.-, Brasserie Vlietzicht binnenloop is het al aardig druk. Het is zo goed als vol. Bijna 100 man! Dierenarts Hein Vollaers heet ons welkom en kondigt als eerste Anneke Hallebeek aan. Zij is een expert op het gebied van voeding voor paarden en heeft tevens zelf voer ontwikkeld. Ik heb haar naam ooit gehoord, dus ik besluit haar stiekem even te “googelen” tijdens haar lezing. Volgens mij heeft ze een indrukwekkend C.V. Zodoende kan ze ons vast een hoop vertellen over de juiste voeding voor paarden. Ze vertelt over allerlei vitaminen, mineralen en andere onmisbare voedingsstoffen voor onze trouwe viervoeters. Ik pen een aantal belangrijke tips op mijn notitieblok en besluit verder aandachtig te blijven luisteren. Anneke vertelt vanavond vooral wat voeding kan doen voor de huid van paarden. Voeding in het algemeen is natuurlijk een heel breed begrip. Een interessant maar ook ingewikkeld verhaal. Ik besef me daardoor dat ik eigenlijk vrij weinig weet over de inhoud van voeding dat ik aan mijn paard geef. Ik heb er zeker een aantal bruikbare tips uit kunnen halen.

Na een kleine powerpoint-wissel en een kort praatje van Hein Vollaers is het woord aan Evelien Olyslagers. Evelien beweert een hoop te weten over (natuurlijk) paardengedrag en vraagt de groep of er aan het eind van haar presentatie behoefte is aan trailerlaad-tips. Er gaan flink wat handen de lucht in. “Mooi, dan ga ik mijn best doen alles te behandelen wat ik graag wil behandelen” is het antwoord van Evelien. Ze begint haar verhaal met een goed te begrijpen uitleg over natuurlijk paardengedrag. Binnen een aantal minuten zien we een interessant filmpje over een kudde paarden in het wild. Evelien legt uit wat de rol van elk paard is in die kudde. Ze kent het filmpje zelf maar al te goed en weet ons te vertellen welk gedrag een paard in het volgende ogenblik gaat vertonen. De hele groep begint luid te lachen wanneer een, volgens Evelien, puberale jaarling een fikse bok richting een ander paard in de kudde toespeelt. De kudde is wakker, maar wij luisteraars ook! Wat is dit interessant. Ik zie direct herkenbare gedragingen bij mijn eigen paard.

Evelien legt vooral ook de nadruk op het contact met mensen. Het is, voor je überhaupt met paarden om kunt gaan, belangrijk om te weten tot welke gedragingen een paard wel of niet in staat is. Bizar eigenlijk, dat ik heel veel van mijn merrie haar gedrag vaak niet beschouw als natuurlijk gedrag, maar gewoon als gedrag dat er altijd is en soms zelfs door mij als irritant wordt bestempeld. Ik moet toegeven dat het goed voor mij zou zijn als ik me hier wat vaker in verdiep. Er valt nog zoveel te leren en bovenal te winnen in de communicatie met mijn niet al te gemakkelijke merrie.

Dat zeg ik nou wel, “niet al te gemakkelijke merrie”…. Volgens Evelien vertoont een paard gedrag omdat hij/zij daar iets mee wil vertellen. Hmmm… irritant of stout gedrag zou dus eigenlijk niet zo benoemd mogen worden.

Ik zie de andere luisteraars om mij heen vaak instemmend knikken en het lijkt alsof we veel direct herkennen in ons eigen paard. Ook lijken sommige mensen elkaar paardennamen door te spelen. “Oh ja, dat doet Max ook!” Of “Daar heeft Bink nou ook altijd last van”.

Evelien lijkt ook extra goed opgelet te hebben tijdens de lezing van Anneke, zij speelt daar zelfs soms op in omdat voeding een belangrijke natuurlijke behoefte van een paard is. Evelien weet tijdens haar verhaal een mooie balans te behouden tussen het geven van serieuze, waardevolle informatie, een snufje humor en enorm veel herkenning bij onze eigen kostbare bezitting: ons paard. Wanneer zij ons vertelt dat paarden elkaar heel rustig begroeten door geuruitwisseling, maakt ze de vergelijking dat wij elkaar ook niet direct een aai over de bol geven bij een eerste ontmoeting. Ook deze opmerking zorgt voor een hoop gelach bij het luisterend publiek.

De sfeer zit er goed in en iedereen lijkt te begrijpen wat Evelien ons duidelijk wil maken: Een paard is een dier, dat communiceert zoals hij/zij dat in de natuur ook zou doen. Het is aan ons om daar op de juiste manier mee om te gaan.


Het valt me op dat het barpersoneel van Vlietzicht, dat volgens mij niets met paarden heeft, aandachtig staat te luisteren. Evelien weet ons ook aan het eind van haar praatje weer wakker te schudden. Ze confronteert ons. “Past een paard bij jou of kun je hem eigenlijk niet geven wat hij nodig heeft? Is het paard bijvoorbeeld dol op springen, maar doe jij het in je broek zodra je een hindernis ziet? Jij en je paard hebben beiden een karakter met een bepaalde behoefte. Zet je mij vijf dagen per week op kantoor, dan word ik gek”, vertelt Evelien. ” Ga onderzoeken waar die natuurlijke behoeften liggen. Van jezelf en je paard! En crost hij graag door de bossen, maar ga jij liever voor de rustigere ritten? Hak de knoop door en ga op zoek naar iemand die jouw paard kan geven wat hij/zij nodig heeft. Dat is eerlijk naar zowel je paard als jouzelf.” Bam! We staan allemaal weer op scherp.

Ik fluister mijn bijrijdster in haar oor dat onze merrie het wel naar haar zin zou moeten hebben. Ze is gek op afwisseling en we doen haast iedere dag iets anders met haar. Dat stelt ons beiden gerust. Het praatje over trailerladen, meer aan het eind van de lezing van Evelien, maakt ons ook dan weer wakker. Duidelijke foto’s met hilarische spreekwolken en uitspraken als “Ga niet trailerladen met een lastig te laden paard, als je eigenlijk maar 10 minuten de tijd hebt” maken ook dit gedeelte van de lezing weer zeer boeiend. Evelien sluit af met de aankondiging dat iedereen die vóór 30 april een afspraak maakt, 10% korting krijgt op een training of cursus.

Na de pauze sluit dierenarts Hein Vollaers af met een interessant verhaal over veel voorkomende blessures bij paarden. Hoe kunnen we blessures bij onze paardenvrienden voorkomen? Hij weet overal de medische term van te noemen en weet precies wat je moet doen wanneer een paard een bepaalde blessure heeft opgelopen. Het mooie aan zijn verhaal is dat hij zich voornamelijk richt op preventie! Wacht niet totdat je paard ontzettend kreupel loopt, want dan ben je al veel verder van huis. Het liefst wil Vollears een jaarlijkse gezondheidscheck. Dat sluit goed aan bij het verhaal van Anneke en Evelien. Daar was deze avond waarschijnlijk voor bedoeld! Bewustwording, inzichten en kennis op doen om zelf meer te kunnen herkennen bij onze eigen paarden!

De avond is voor mij meer dan geslaagd en ik voel mij oprecht een stukje rijker. Rijk aan waardevolle informatie die ik eerst nog niet had. Ik blijk een dier van 550 kilo gekocht te hebben dat natuurlijk gedrag vertoont. Daar gaat mijn illusie dat ik een 550 kilo zware “best friend” had gekocht die net als ik, gek zou zijn op roze. Bedankt voor deze leuke en leerzame avond!
Sofie

Bekijk een sfeerimpressie van dierenkliniek Vollaers op Facebook.
Was jij erbij? En wil je graag een individuele les of cursus volgen? Stuur een email vóór 30 april en ontvang 10% korting.

Reageren is niet mogelijk.