Gastblog: ‘De start van een nieuwe veulenopfok’ door Stal Breukelenhof

Gastblog: ‘De start van een nieuwe veulenopfok’ door Stal Breukelenhof

opfok jonge paarden

De start van een nieuwe veulenopfok
In 2014 zijn wij een veulenopfok begonnen in Breukelen. Stal Breukelenhof. De stal moest nog gebouwd worden, dus wij konden het inrichten op onze eigen manier. Voordat wij de stal begonnen, hebben wij ons laten adviseren door dierenartsen, paardengedragsdeskundigen en hebben wij natuurlijk onze eigen opvattingen en ervaringen meegenomen.

Een veulen moet onbezorgd veulen kunnen zijn, zonder dat het verwildert
Wat wij belangrijk vinden is een gelukkige onbezorgde jeugd, waar je wel al stapje voor stapje wordt voorbereid op het zogenaamde volwassen paardenleven. We kunnen de veulens natuurlijk wel in totale vrijheid op een prachtig natuurgebied laten opgroeien, maar feit blijft dat je ze op 3 jarige leeftijd komt ophalen, in een trailer moet vervoeren naar hun nieuwe stal, waar zij zonder hun kudde verder moeten…. Hier willen wij de jonge paarden op een rustige en correcte manier op voorbereiden.
Om jullie uit te leggen hoe wij dit willen realiseren, zal ik enkele voorbeelden van ons beleid uitleggen.

Vast staan en meelopen
Iedere dag brengen wij de veulens aan de hand mee naar binnen. Hier zetten wij ze vast om hun (eigen portie op maat) biks te eten. Het leren vast staan en het meelopen aan een halster is belangrijker dan je denkt. De essentie hiervan is uiteindelijk natuurlijk, dat het paard leert wijken voor de druk in plaats van tegen de druk in te gaan. En hierdoor hebben wij het zoveel makkelijker met onze veulens in lastige situaties. Denk maar eens aan het enten, een beentje afspuiten, een wondje verzorgen, een wormenkuur geven.  Op de lange termijn moet je denken aan de trailer en zelfs het inrijden zal stukken makkelijker gaan.

jonge paarden jonge paarden

Gemengde leeftijden
Dit kan ik heel simpel uitleggen. Zou jij een kind naar een opvang brengen waar geen kinderleidsters zijn…? Leeftijdsgenootjes leren elkaar wel de paardentaal, maar van elkaar opvoeden is weinig sprake. En als er geen volwassen paard bij zou staan, wie kan dan de hoogste in rang opvoeden? Maar het didactische argument is niet het enige. Onze veulens gaan in de zomermaanden 24/7 naar buiten. Als een veulen aangewezen wordt als kuddeleider dan heeft dit veulen best een zware taak. Je bent dan verantwoordelijk voor de veiligheid van jouw kudde en zal dus ook constant moeten opletten of er gevaar dreigt. Wij vinden dit geen taak voor een veulen. In het weideseizoen hebben wij grote groepen van 30 jonge hengsten en 30 jonge merries. Wat zo fijn is van deze omvang en de gemengde leeftijden, is dat ieder paard wel aansluiting kan vinden bij een bepaalde groep. Denk maar aan een klas met kinderen. Als de klas groot is, dan is de kans dat je leuke vriendjes maakt ook groter. En in iedere klas heb je wel iemand die eigenlijk iets meer aansluiting vindt bij de kinderen uit een groep lager, of een groep hoger. Ook dat zien wij bij de veulens.
Het mengen van de leeftijden blijkt dus op meerdere vlakken echt een hele leuke en belangrijke toegevoegde waarde te zijn!

Stal Breukelenhof en Happination
Na het lezen van ons verhaal denk ik dat het wel duidelijk is dat een samenwerking met Happination perfect past bij ons beleid. Wij willen problemen het liefst voorkomen, in plaats van te moeten oplossen. Wij willen voorkomen dat de paarden niets geleerd wordt of op de verkeerde manier, om vervolgens het stempel “probleempaard” te krijgen. Door ons stalbeleid bereiken wij de paarden en met behulp van Evelien proberen wij ook de eigenaren te bereiken. Wij organiseren theorie, clinics en workshops waar eigenaren ook daadwerkelijk met hun paard aan de slag kunnen. Je moet dan denken aan 1 a 2 keer per jaar. Het zijn ook korte sessies en we kijken goed naar wat het paard aankan. Het is niet verplicht om hieraan mee te doen, maar veel mensen zijn enthousiast! De eigenaren die mee hebben gedaan aan een workshop kunnen vaak aanzienlijk meer met hun veulen. Daar word ik zo blij van! Dan zie ik een jong paard heel stoer en ontspannen alleen uit de kudde gehaald met een trotse eigenaar die zich bewust is van het leiderschap dat dit jonge paard nodig heeft en dan denk ik: “Yes, missie geslaagd; dit wordt geen probleempaard. Dit komt wel goed!”

clinic jonge paarden

   Like stal Breukelenhof op Facebook   of neem een kijkje op de website  

Reageren is niet mogelijk.