The Horse Store educatief: Paard en Leiderschap

The Horse Store educatief: Paard en Leiderschap

Wat heb ik weer een leuke dag gehad op de Valiant Hoeve zondag! We begonnen de cursus met een uitgebreide theorie-presentatie over natuurlijk paardengedrag, de omgang, communicatie en leiderschap tussen mens en paard. Want hoe werkt een leider in een kudde paarden? Een paard kijkt naar jouw non-verbale communicatie. In iedere cursus, les of training ervaren we weer opnieuw dat wij ons minder bewust zijn van onze non-verbale communicatie. Terwijl je paard van nature juist met jou communiceert via lichaamstaal en niet door middel van een halstertouw of door een stem. Als er een juiste samenwerking is dan hoef je zelf misschien ook niet bewust te zijn van jouw lichaamstaal, maar als er ergens een mis-communicatie ontstaat dan is er noodzaak en kun je daarmee aan het werk. Het paard begrijpt dan namelijk meteen wat je bedoelt, omdat je communiceert via een taal die ook hij begrijpt.

cursus paard en leiderschap cursus paard en leiderschap cursus paard en leiderschap

Dat werd zondag weer extra duidelijk tijdens de cursus. Twee pony’s kwamen als druktemakers binnen. Wat doe jij als leider in een stressvolle situatie? Die vraag hadden we ’s ochtends besproken tijdens de theorie-presentatie. Welke emotie voel je en welke lichamelijke reactie geef je daardoor? Als je jezelf hier bewust van wordt en kennis hebt over hoe paarden communiceren, dan begrijp je dat jij in stressvolle situaties soms niet als leider reageert. Je kunt dan ook niet van je paard verwachten dat hij ontspannen wordt. Door vele filmpjes in de theorie-presentatie werd duidelijk zichtbaar dat een paard vooral naar de rust kijkt die de leider uitstraalt. Als die angstig reageert heeft dat effect op alle paarden in de kudde. Maar hoe blijf jij als ruiter rustig met een paard dat stress heeft? Vaak nemen wij de onrust juist over en daar hebben we aan gewerkt! Een ruimte creëren waarin jij je veilig voelt en rust kan ervaren. Vervolgens ziet het paard de rust in jou en zal dat uiteindelijk vanuit vertrouwen overnemen.

cursus paard en leiderschap cursus paard en leiderschap cursus paard en leiderschap

Het was mooi om te zien dat paarden daarna ontspannen werden. Uiteindelijk konden de deelnemers diverse tempo’s aannemen zonder stemhulp of druk van het halstertouw. Omdat beide vanuit contact en verbinding aan het samenwerken zijn!!

Een van de deelnemers staat op de Valiant Hoeve en haar paard durfde niet de spuitplaats op. Dus gingen we na de cursus richting de spuitplaats. Er was vertrouwen, contact en verbinding. De communicatie was voor allebei duidelijk en er was vooral rust bij de eigenaresse. Binnen een paar minuten liepen ze samen meerdere keren en zonder probleem de spuitplaats op. Wat een mooie afsluiting van de dag!

Ik heb weer een hele leuke dag beleefd en ik hoop dat ik weer veel inzichten heb mogen meegeven om ook thuis vanuit contact en verbinding samen te werken!

Reageren is niet mogelijk.