Workshop trailerladen

Workshop trailerladen

 

De Valiant Hoeve organiseerde samen met The horse store educatief de workshop trailerladen. Deze workshop is vooral bedoeld om meer inzichten mee te geven over welke stappen je kunt maken met trailerladen. Een belangrijk inzicht is het zien van een nieuwe grens. Tot waar voelt het paard zich nog comfortabel en wanneer bouwt het paard spanning op. Tijdens de theorie presentatie geef ik een uitgebreid stappenplan. Maar zo simpel is het natuurlijk niet alleen! Want ieder paard is een individu en dus ieder paard vraagt ook weer een andere training en benadering.

Met de theoriepresentatie laat ik je de stappen zien die je niet moet overslaan. Heel vaak worden signalen vooraf al gemist en door middel van dit stappenplan kun je deze in ieder geval allemaal meenemen.  Tijdens de praktijk clinic mocht Noor meedoen. Vanaf het moment in de bak was er al spanning voor de trailer. Er was vooral heel veel weerstand voordat ik ook maar iets vroeg. Noor heeft geleerd om bij voorbaat al ‘nee’ te zeggen!

workshop trailerladen

Ze wilde wel onderzoeken, maar ging vooral veel te snel over haar grens heen. Allereerst was het belangrijk dat er meer rust kwam. Dat ze niet meteen vanuit weerstand reageerde. Constant plaatste ik haar weer terug voor de trailer. Het duurde even maar met het overbrengen van mijn rust, stond Noor ook in rust voor de trailer. Daarna ging ze de trailer onderzoeken. Er was interesse, nieuwsgierigheid en openheid bij de trailer.

workshop trailerladen

Stap voor stap verplaatste ze steeds verder de trailer in. Ze hoeft niet meteen de hele trailer in. Eerst maar eens met twee voorvoeten op de klep staan in volledige rust.

workshop trailerladen

Het duurde even voordat Noor echt door durfde te lopen, maar ze kreeg bij mij de volledige tijd die zij nodig had. Clinic of niet, ik werk altijd in het belang van het paard! Een rijtechnische oefening moet je ook vaak herhalen wil je paard hem begrijpen, leren en fysiek aan kunnen. Met trailerladen is het niet anders! Dan is het een mentale training in plaats van een fysieke training. En ook dit kan soms heel zwaar zijn, vooral de confrontatie met angst.

workshop trailerladen workshop trailerladen

Noor is een aantal keer in de trailer geweest. Er is veel angst, wat zich opnieuw uitte in weerstand. Het is heel belangrijk dat je dat gedrag niet wilt oplossen.  Na zo’n intensieve training is het genoeg voor Noor! Dat geldt niet voor ieder paard. Het ene paard is daar minder gevoelig voor dan het andere. Noor was bang dat ze opgesloten zou worden in de trailer dat we bewust nog niet met de stang hebben getraind. Samen met haar eigenaresse gaan we Noor nog verder begeleiden. Op weg naar mooie strandritten! Wordt vervolgd!

Reageren is niet mogelijk.