5 tips voor trailerladen

5 tips voor trailerladen

De simpelste tip is misschien wel, ga op tijd oefenen! Een uitlaad probleem wordt heel makkelijk en snel een inlaad probleem. Net zoals de stang vaak een probleem is want uiteindelijk is je paard helemaal niet meer te laden. Hoe vaker het mis gaat, hoe moeilijker het wordt om je paard ontspannen in de trailer te zien! 

TIP 1: LEERTEMPO VAN JE PAARD
Houdt rekening met het karakter van je paard en de tijd die hij nodig heeft om nieuwe dingen te leren. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe oefening aanleren onder het zadel. Het ene paard begrijpt na 3 keer wat je bedoelt en het andere paard heeft 10x herhaling nodig. Neem dit mee als je gaat trailerladen. Als het normaal ook wat langer duurt, kun je bij de trailer niet verwachten dat hij je vraag binnen 2 keer begrijpt.

TIP 2: GEEN HOOI TIJDENS DE TRAINING
Hang tijdens het trainen geen hooi in de trailer! Ik heb het jarenlang wel gedaan alleen uit ervaring blijkt dat het paard niet meer bewust ervaart en meedenkt. Vaak wordt er gezegd dat het paard in de trailer hooi eet als hij ontspannen is. Hooi eten zie ik tijdens de training in de meeste gevallen als vluchtgedrag en afleiding. Begrijpt je paard wat de bedoeling is dan kun je wel hooi ophangen tijdens de rit.

TIP 3: DE OORZAAK
Zoek de oorzaak van het probleem. Zo’n 9 van de 10 keer lijkt het alsof het paard de trailer niet in wilt maar is er uiteindelijk toch sprake van angst. Misschien geen angst om in de trailer te staan maar wel voor bijvoorbeeld het dichtdoen van de klep of het rijden in de trailer. Dan lijkt het alsof hij er ‘gewoon’ niet in wilt maar de onderliggende oorzaak kan angst zijn en dit vraagt een andere training en benadering.

TIP 4: EEN TERUGVAL?
Gaat de training even goed en ontstaat er een terugval? Zet je paard even terug op stal. Al is het maar 15 minuten! Te vaak zoeken we nog een strijd op zodra weerstand ontstaat en willen we dát gedrag oplossen. Dit zorgt niet alleen voor een negatieve associatie met de trailer maar er kan ook nog eens weerstand naar jou ontstaan. Met als gevolg dat je paard de volgende keer bij voorbaat al NEE zegt.

TIP 5: EEN JAAR NIET OEFENEN?
Hoe denk je dat je paard loopt als je hem een jaar niet gereden hebt? Iedereen begrijpt dat we dan weer opnieuw moeten beginnen met trainen. Het is niet anders met trailerladen. Je kunt fanatiek aan de slag gaan maar wanneer je een langere periode niet laad, is de kans groot dat je na een jaar weer moet oefenen. Wie regelmatig weg gaat zorgt ervoor dat de ervaring met trailerladen groeit. En ook als je niet op pad hoeft kun je je paard zo af en toe even op de trailer zetten. Wanneer je dan écht weg moet, is dit zowel voor jou als je paard geen probleem!

Voorkom dat je paard alles doet om niet de trailer in te hoeven. Een klein probleem wordt meestal een groot probleem! Als je er op tijd bij bent bespaart dit jou een hele hoop frustratie, tijd en geld. Je voorkomt dat je paard een hoop negatieve dingen meemaakt rondom de trailer. Daarnaast zal de samenwerking tussen jou en je paard juist verbeteren! Want dát vragen wat hij eigenlijk niet wil of kan, beschadigt vertrouwen.

Wil je meer tips over trailerladen? Kom naar de lezing op 20 januari 2017 (19.30-21.00 uur) bij The Horse Store in Wateringen. Inschrijven via The Horse Store.

Reageren is niet mogelijk.