Omgaan met diverse paarden

Omgaan met diverse paarden

Jouw paard heeft een karakter en soms toont hij ook bepaalde gedragingen… Waar komt het gedrag vandaan? Hoort het werkelijk bij het paard? Is het zijn karakter? Of is er een bepaalde situatie, waardoor je paard dit gedrag laat zien. Veel van dit soort vragen stelden we afgelopen zondag tijdens de cursus over de omgang met diverse type paarden die werd georganiseerd door de Valianthoeve in wateringen en The Horse store. Tijdens de theoriepresentatie heb ik zoveel mogelijk verteld over de algemene dingen die belangrijk zijn voor de omgang met paarden. Om vervolgens dieper in te gaan over het karakter en gedrag van diverse type paarden, zoals angstig, afgesloten, wantrouwend, energiek, dominantie, boosheid, ongeduld en ga zo maar door. En natuurlijk hebben we niet alleen het type paard besproken, maar ook het type ruiter. Welke type ruiter ben jij, wat is jouw karakter en welke situaties zijn er waardoor jij bijvoorbeeld angst of weerstand voelt.

omgang met diverse paarden omgang met diverse paarden

Met 6 deelnemers en hun paard hebben we één-voor-één de gedragingen van het paard bekeken. Is dit écht het karakter van het paard of gedraagt hij zich zo door de situatie waarin hij zich bevindt? De paarden waren zo ontzettend leuk, doordat ze allemaal zo verschillend waren. Er was een mentaal sterk paard met heel veel energie waarvoor het voornamelijk belangrijk is zijn energie te accepteren. Door het tegenhouden of corrigeren van dit gedrag zal het paard extremer worden. Het andere paard was juist het tegenovergestelde en was juist erg afgesloten. Dit paard hebben we geholpen om weer open en nieuwsgierig te worden.
Niet door haar te trainen, maar door juist zelf te laten ontdekken en onderzoeken.

omgang met diverse paarden omgang met diverse paarden omgang met diverse paarden

Onderstaande pony had in eerste instantie een angstige fase, maar uiteindelijk kwam z’n ware aard naar boven! 😉 Hij werd lekker brutaal, waardoor heel duidelijk werd dat strijden om leiderschap geen enkele zin heeft. En de knappe tuiger die zich in het begin wat ongemakkelijk voelde door de nieuwe situatie. Hij voelt zicht eigenlijk het best als hij voor de kar staat en dan het beste uit zichzelf haalt. Nieuwsgierig kijkt hij mee welk type hij eigenlijk is 😉

omgang met diverse paarden omgang met diverse paarden

Een oudere dame die zeker nog fit genoeg was en op haar oude dag nog wel wat uitdaging kan gebruiken. Zij kunnen nu met diverse voorwerpen toch nog mentaal “actief” aan het werk gaan. En als laatste de jonge 4 jarige paint die ontzettend in balans was. Op zo’n jonge leeftijd maken paarden een hoop nieuwe dingen mee. Zij is net ingereden en pas kort bij de nieuwe eigenaresse. Op deze locatie is ze helemaal niet bang, heel onderzoekend en nieuwsgierig! Het was ontzettend mooi om te zien dat ze zowel mentaal als fysiek volledig in balans was.

omgang met diverse paarden omgang met diverse paarden

Uiteindelijk was het doel om een goede wederzijdse samenwerking te ontwikkelen. Niet alleen vanuit het belang van jezelf, maar ook vanuit de behoefte van het paard. Een onzeker paard zal door teveel mentale of fysieke druk alleen dát doen, wat jij van hem vraagt. Op zo’n moment ontstaat er een paard zonder eigenwaarde, dat z’n eigen grenzen niet meer durft aan te geven. Deze paarden worden vaak als braaf gezien, maar er schuilt nog zoveel meer achter! Een ander voorbeeld is een paard dat als dominant gezien wordt… maar misschien is het wel de situatie waarin hij zich bevindt waardoor hij zich zo gedraagt. Kortom, het was heel leuk om al deze dingen in de praktijk te bekijken en mee te kunnen geven aan de deelnemers.

Bij het schrijven van deze blog mag ik dan weer even opnieuw terug kijken naar deze dag en ben ik echt aan het nagenieten van alles wat we hebben gedaan! De deelnemers waren enthousiast en erg leergierig. Ook de Valianthoeve was zeer geschikt! Dit terwijl iedereen buiten weg waaide door de harde wind 😉 En natuurlijk waren de paarden top!! Ook zij hebben weer geweldig meegewerkt door alleen maar zichzelf te zijn! Een topdag dus!!

Reageren is niet mogelijk.