Workshop trailerladen, inzichten in het gedrag van het paard.

Workshop trailerladen, inzichten in het gedrag van het paard.

Ik kan weer even nagenieten van een hele leuke middag gister over trailerladen. Gelukkig zijn we niet weggewaaid doordat we de gehele middag een binnenlocatie tot onze beschikking hadden bij Goldenway Stables. Tijdens de theoriepresentatie heb ik een volledig stappenplan voor het trailerladen verteld, de technieken die je kunt gebruiken, waarom weerstand ontstaat voor de trailer en hoe je daarmee omgaat. In de meeste gevallen kun je weerstand zelf voorkomen! Maar hoe?!

Technieken kun je heel gemakkelijk leren. Iedereen kan leren paardrijden en daarom kun je dus ook leren hoe je een laad probleem oplost. Echter zijn technieken voor mij niet het belangrijkste. Het gaat voornamelijk om dat je inzicht krijgt in het gedrag dat het paard laat zien. Kleine subtiele signalen die we vaak over het hoofd zien. Zoals een gezichtsuitdrukking waarvan we ons eigenlijk nooit bewust zijn, maar die zoveel zegt over de situatie waarin het paard zich op dat moment bevindt.

workshop trailerladen theorie trailerladen

Tijdens de praktijk clinic deed Korinto mee. Korinto liet geen weerstand zien bij het trailerladen. En dat is juist mijn doel!! Weerstand ontstaat vaak omdat het op onze tempo moet. De vraag is dan in wie z’n belang je aan het trailerladen bent. Korinto stond uiteindelijk in de trailer. Muis en muis stil stond hij daar. En in eerste instantie dacht iedereen ‘Wat een braaf paard’.  Toen ik de subtiele signalen liet herkennen, werd duidelijk hoe Korinto zich écht voelde. Zoveel angst, dat hij niet meer durfde te bewegen. Hij sloot zich mentaal af door alle spanning die hij kent in de trailer. Iets dat bijna niet zichtbaar is en vaak als braaf en/of rustig paard wordt gezien.

trailerladen workshop probleem trailerladen workshop probleem trailerladen workshop probleem trailerladen workshop probleem

Korinto heeft de subtiele signalen laten zien en de juiste inzichten gegeven. Signalen die we vaak missen waardoor we de paarden overvragen en door overvragen ontstaat weerstand. Zowel naar de trailer als naar de mens. Alles van de theorie presentatie viel samen in deze praktijksituatie waardoor uiteindelijk veel herkenning is gevonden. Met een hele leuke groep deelnemers en een fijne locatie bij Goldenway stables, was het echt een geslaagde middag!

Reageren is niet mogelijk.