De stang krijg je er in geen mogelijkheid achter…

De stang krijg je er in geen mogelijkheid achter…

Wie een laadprobleem heeft herkent dit waarschijnlijk wel. Na veel moeite staat je paard eindelijk in de trailer, maar zodra er iemand bij de klep komt, rent je paard achteruit de klep af. Hij weet dat op dat moment de stang erachter komt. 

Elidon was lastig te laden en het probleem was vooral het dichtdoen van de stang. Lindy heeft met haar andere paard al eerder een trailer laadtraining gevolgd en is naar aanleiding van deze training met Elidon gaan oefenen. Het is haar zelf gelukt om het inlaadprobleem van Elidon op te lossen. Alleen de stang bleef helaas een probleem. Elidon rende steeds de trailer af zodra je de stang erachter wilde doen. Dit is bij veel paarden het geval. Zodra er iemand bij de klep komt staan, rennen de meeste paarden met een laadprobleem er meteen weer uit.

Elidon is jong en heeft nog weinig ervaring met de trailer. We vermoedden dat hij het rijden in de trailer spannend zou vinden. Hij moest gewoon uurtjes maken, zodat het vertrouwder zou worden, maar voor dat we zover waren moest hij wél eerst in de trailer blijven staan.

We spraken af voor een training en tijdens het grondwerk bleek Elidon mentaal sterk te zijn. Tja, z’n vader (Jazz) staat er om bekend dus een verassing was het niet. Elidon is heel éénkennig en daardoor zag ik meteen dat ik niet van Elidon kon vragen om mij in 15 minuten grondwerk te vertrouwen. Daar zou meer tijd voor nodig zijn. 

grondwerk paard trailerladen 1 probleem trailerladen probleem trailerladen

Dus besloot ik dat Lindy zelf mocht laden met Elidon en ik haar zou begeleiden vanaf de zijkant. Dat verliep eigenlijk heel snel. Vervolgens ben ik aan de achterkant gaan staan om Elidon het vertrouwen met de stang te geven. De timing van Lindy was perfect en hierdoor bleef Eldion uiteindelijk staan. Elidon was nu gewoon te laden, de stang kon erachter en de klep kon meteen al dicht. Omdat het rijden vermoedelijk spannend was besloten we een klein stukje te rijden en terug op stal weer uit te laden. Elidon bleek het rijden inderdaad heel spannend te vinden, maar toch hebben we Elidon in alle rust weer uit kunnen laden. Na een kleine pauze hebben we nogmaals geladen om te kijken of Elidon na het spannende ritje weer de trailer in wilde. Dit was geen enkel probleem meer! Wel was duidelijk zichtbaar dat Elidon spanning had als de trailer begon te rijden. Hij moest dus vaker op pad met de trailer om hier meer ervaring en vertrouwen in te krijgen.

En dat is gebeurd! Lindy heeft regelmatig geoefend en inmiddels gaan ze vaak op wedstrijd! Elidon kan nu alle energie bewaren voor de proeven.

 

Reageren is niet mogelijk.