Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen

De afgelopen jaren heb ik me vooral gericht op het oplossen van “problemen” die we ondervinden met paarden, maar de laatste tijd heb ik me vooral gericht op het voorkomen van problemen. We zijn naar mijn idee namelijk al te laat wanneer er een probleem is ontstaan. Heel vaak zijn we ons nog niet bewust welk gedrag of gemoedstoestand het paard heeft. Zo wordt soms gedacht dat het paard eigenwijs is en de trailer niet in wilt terwijl dit tijdens de training angst blijkt te zijn. Tijdens een training vertel ik precies wat er in het paard omgaat en wat er gebeurt in zijn gedrag waardoor ook jij kunt zien wanneer er sprake is van angst.
Een ander voorbeeld is een mentaal afgesloten paard. Hiervan kun je ook de indruk krijgen dat hij niet bang is en dat het hem niet veel lijkt te doen. Als je alleen goed kijkt blijkt het paard zich af te sluiten omdat de spanning hem teveel wordt. Op zo’n moment zouden we een paard ontzettend kunnen overvragen zonder dat we dat door hebben. 

“Volgens mij zit dé oplossing niet in het oplossen van problemen,
maar is dé oplossing juist om het probleem te voorkomen.”

De afgelopen tijd zijn er vele nieuwe workshops en cursussen ontstaan en ik hoop hiermee inzichten te geven
die dé oplossing zijn voor het voorkomen van problemen zodat we minder problemen hoeven op te lossen. 

Clinic middag The Horse Store Educatief.
Afgelopen zondag mocht ik twee ontzettend leuke clinics geven bij de Valianthoeve in samenwerking met The Horse Store. De ene clinic ging over leiderschap en Balvie mocht mee doen. Hij was ontzettend braaf en heel sensibel. Een mooi voorbeeld om te laten zien hoe het werkt tussen de communicatie van mens en paard. De andere clinic ging over de omgang en diverse type paarden. Eerst mocht Noor meedoen. Noor was braaf en leek zich wat af te sluiten voor het publiek. Toen ze interesse toonde en nieuwsgierig werd, kon ik hierdoor mooi uitleggen dat je bij zo’n type paard dat juist mag, of eigenlijk zelfs ‘moet’, toe staan.
Persoonlijke ruimte geldt op dat moment niet!

Voor wie aanwezig was bij de clinic herinnert zich zeker Buena nog. Buena is het tegenovergestelde type als Noor. Zeg maar gerust… Mentaal héél sterk. Blue, het paard uit de vorige blog, kon ook beschreven worden als dominant paard. Voor Buena geldt hetzelfde alleen is zij een paar jaar ouder. Zowel fysiek als mentaal is ze enorm sterk geworden. Bij Noor heb ik juist niet met persoonlijke ruimte gewerkt maar bij Buena moest dat juist wel. En daar was ze het niet mee eens. Ze wilde rennen, ze bokte en liet als dressuurpaard zien dat ze ook als rodeo paard door kon 🙂 Ze vond de aandacht fantastisch en ze genoot ervan om zichzelf te laten zien.

clinic gedrag paarden  

Voor het publiek was dit ontzettend leuk en voor mij was het belangrijkste dat ik met Buena kon laten zien hoe we het beste kunnen omgaan met zo’n paard. Dat het gedrag van Buena geen dominant of probleem gedrag is, maar gewoon natuurlijk gedrag waar wij vooral NIETS mee moeten doen. Door een strijd aan te gaan wordt ze alleen maar feller en een strijd aangaan win je niet. Binnen no time was Buena rustig door de rust die ik op haar overbracht. Buena ontving zelfs een klein applaus na haar deelname aan de clinic.

Ik heb echt genoten om weer zoveel te mogen vertellen over gedrag, karakters, omgang en communicatie waar Balvie, Noor en Buena aan hebben deelgenomen door gewoon zichzelf te zijn.

“Het allerbelangrijkste is dat we geen karakters veranderen en paarden beïnvloeden om zich
over te geven maar dat we juist een betere samenwerking creëren.” 

Reageren is niet mogelijk.